Friday, July 8, 2016

Ik ga op reis en neem mee...

Het leven van de Information Security Officer ging deze week over openbare WiFi netwerken, ook wel Public HotSpots genaamd.  Soms zijn ze gratis en soms moet je er voor betalen. O.a. de NS biedt het gratis aan in de trein. Het vakantie seizoen is aangebroken en veel mensen zullen onderweg en op de vakantie bestemming gebruik maken van de aangeboden publieke netwerken. De vertrouwelijkheid van je gegevens wordt niet altijd even goed beschermd op deze netwerken.

Het is bijvoorbeeld goed te weten, dat deze netwerken ook door criminelen kunnen worden gebruikt om vertrouwelijke gegevens te achterhalen. Je kunt daarom beter terughoudend zijn in het gebruik van deze netwerken om bijvoorbeeld financiĆ«le transacties op door te voeren. 

Veel onderzoeks- en onderwijsinstellingen, waaronder ook Naturalis bieden toegang tot EduRoam aan. EduRoam biedt beveiligde WiFi toegang aan tot internet. Wanneer je dit hebt ingesteld op je smartphone, zal je automatisch toegang krijgen tot internet, wanneer je in de buurt bent van een access point dat EduRoam aanbiedt, zoals ik onlangs zelf in de binnenstad van Leuven kon ervaren. 

Op de site van veiliginternetten.nl kun je nalezen hoe je veilig omgaat met publiek wifi op je smartphone en nog veel meer nuttige tips nalezen.

Ik wens iedereen alvast een veilige, fijne vakantie!

Bezoek ook de Information Security campagne op N=Info!

Mocht je nog andere vragen hebben dan mag je mij altijd een mailtje sturen, als je een security incident ziet kun je deze melden bij Support, zodat ik daar actie op kan ondernemen indien nodig.

Robert van Geenen | Information Security Officer