Thursday, April 7, 2016

Kun je mijn computer maken?

De techniek staat voor niets. Als er iets gemaakt moet worden op je Naturalis computer kan je een melding maken bij Support via de SelfServiceDesk waarna de collega's daar via een programma, en na jouw toestemming, meekijken op je computer en problemen verhelpen.

De Amerikaanse toezichthouder FTC waarschuwt deze week dat er ook oplichters zijn die bellen naar computergebruikers thuis om problemen op te lossen, terwijl ze helemaal geen probleem gemeld hebben en al helemaal niet bij hen. Vervolgens moet je van de oplichters een programma downloaden waarmee zij toegang tot de computer krijgen. Nu zou je daar gewoonlijk niet zomaar intrappen maar deze vorm van oplichting wordt steeds slimmer toegepast. Oplichters doen zich nu in de VS voor als medewerker van het Global Privacy Enforcement Network en claimen dat het e-mailaccount van de thuisgebruiker is gehackt en voor het versturen van frauduleuze berichten wordt gebruikt en als dat niet wordt gestopt zullen er juridische stappen worden ondernomen.

Mijn tip als Information Security Officer is dat je nooit iemand die zomaar belt om je computer te “repareren” daartoe toegang geeft of financiële en gevoelige informatie verstrekt. Verbreek gewoon de verbinding. Zeker als er druk wordt uitgeoefend, moeten alle waarschuwingssignalen op rood staan. Onze support afdeling zal nooit druk op je uitoefenen, en als je twijfelt of het onze eigen support medewerker is die jou belt kun je altijd terug bellen op 071 751 9333 om de oproep te verifiëren. We staan telefonisch voor je klaar van 8:00 tot 17:30 van maandag t/m vrijdag en van 10:00 tot 17:00 uur op zaterdag en zondag en naast deze uren kun je altijd een call registreren in TOPdesk via deze link of een mailtje sturen naar support@naturalis.nl.

Mocht je nog andere vragen hebben dan mag je mij altijd een mailtje sturen, als je een security incident ziet kun je deze in de self service desk vastleggen zodat ik daar actie op kan ondernemen indien nodig.

Robert van Geenen | Information Security Officer

No comments:

Post a Comment