Tuesday, February 9, 2016

M'n laptop kwijt! Wat nu?!

Het leven van de Information Security officer ging vandaag over fysieke beveiliging.

Tientallen laptops van de Belastingdienst zijn afgelopen weekend uit een callcenter in Hengelo gestolen, het zou om zo'n 70 laptops gaan. Gelukkig maakt de belastingdienst de laptops iedere avond schoon en als er alsnog data op staat hebben zij versleuteling waardoor de data bijna onmogelijk te lezen is.

Ook bij Naturalis hebben wij maatregelen getroffen door van de gebruikers te verlangen, dat zij hun Naturalis laptop voorzien van een encryptie wachtwoord in het BIOS van het apparaat. Dit zorgt ervoor, dat de aanwezige opslagmedia, zoals SSD voorzien worden van een versleuteling, die alleen met het wachtwoord te ontsleutelen is. Mocht de laptop om wat voor reden dan ook in verkeerde handen vallen, zal de inhoud van de schijf, net als bij de belastingdienst praktisch onleesbaar zijn.

Dat neem niet weg dat we alert moeten blijven op insluipers en inbrekers. Zeker tijdens de verhuizing! Spreek daarom vriendelijk mensen aan die je op de afdeling ziet lopen die je niet kent en geef niet te veel informatie over ons mooie bedrijf aan mensen die wel erg nieuwsgierig zijn terwijl je ze niet goed kent.

Mocht je nog andere vragen hebben dan mag je mij altijd een mailtje sturen, als je een security incident ziet kun je deze in de self service desk vastleggen zodat ik daar actie op kan ondernemen indien nodig.

Robert van Geenen | Information Security Officer

No comments:

Post a Comment